Clubul Rotary Atheneum despre Proiectul Cantemir

Ziua Nationala a Romaniei va fi marcata la Bruxelles in Parlamentul European prin organizarea “Congresului de Cantemirologie” desfasurat in perioada 30 noiembrie 1 decembrie.  Proiectul “Dimitrie Cantemir”, desfasurat sub patronajul Academiei Romane, Academiei Internationale “Mihai Eminescu”, Fundatiei Paul Tudor, Rotary Club Bucuresti Atheneum, a fost prefatat joi intr-o conferinta de presa desfasurata la Hotelul Crowne Plaza.

Initiatorii proiectului au afirmat ca dorinta lor este sa restituie patrimoniului cultural romanesc si universal manuscrisele fotocopiate ale lui Dimitrie Cantemir pastrate in arhivele fostului Imperiu Tarist la Moscova.

rotary_club_atheneum_romania_dimitrie_cantemir

In cadrul manifestarii de la Bruxelles va fi dezvelit un bust al carturarului Dimitrie Cantemir , iar inaltii oficiali ai Comisiei Europene vor primi medalia omagiala “ Dimitrie Cantemir -300 “ , alaturi de volume impresionante cu opera lui Dimitrie Cantemir.

Profesorul Ion Deaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale Mihai Eminescu, unul dintre initiatorii proiectului, s-a declarant surprins in conferinta de presa de lipsa de interes si implicare a autoritatilor romane si a salutat demersul privat al unui grup de oameni de afaceri de a-l omagia pe Dimitrie Cantemir.

“Autoritatile romane nu au raspuns in nici un fel demersului nostru. De citeva luni Ministerul Culturii nici macar nu a raspuns la mail-uri . Doar trei europarlamentari din delegatia romana de la Bruxelles ne-au fost alaturi: Norica Nicolai, Marian Jean Marinescu si Cristian Busoi. Medalia de aur promisa de Banca Nationala s-a transformat in bronz si in atare conditii nu stiu cum o vom putea oferi presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barosso. Sper sa gasim resurse private sa putem preschimba bronzul in aur” , a declarat Ion Deaconescu, presedintele Academiei Internationale Mihai Eminescu.

Academicianul Dan Berindei, reprezentantul Academiei Romane la conferinta de presa a subliniat importanta actului de “ restitutio”  pe care aceest grup de initiativa il face prin publicarea “integralei”Cantemir.

“Domnitorul Dimitrie Cantemir  este o personalitate de dimensiuni uriaşe fiind o  personalitate de talie mondiala , numele lui fiind pe frontispiciul bibliotecii  Saint Genevieve din Paris.  Manuscrisele lui Cantemir facsimilate sunt  o iniţiativa ce trebuie sprijinita. Cantemir produce  o imagina  favorabilă  României  si nu este una din imaginile cu care ne facem cunoscuti in exterior in vremurile actualenu ca cele din prezent.

Cantemir este important ca si măsura a capacitatii romanilor pentru ca a reuşit sa se afirme in vremuri in care deasemeni decalajul economic si cultural era foarte mare gindind cu mintea unui om din secolul XVIII si XIX deşi a trăit un secol mai devreme “ , a conchis Dan Berindei.

Tiparirea volumelor cu opera in fotocopiata a lui Dimitrie Cantemir s-a facut sub coordonarea profesorului craiovean Constantin Barbu.

“Era un proiect vechi  vroiam sa fie 543 de volume ale lui Cantemir dar România nu e in  stare sa publice atitea volume . Si astazi Academia Romana mai  are 23  manuscrisele ale lui Eminescu nepublicate . Asa ca ce sa ne mai miram.

Sunt gata primele 10 de volume  iar pina  evenimentul de la Bruxelles vor fi gata 20 de volume. Cantemir va avea 2 metri. Cind ai un conducator de tara care a scris in 10 limbi si a fost un prim  cetăţean european trebuie făcut mult mai mult.

La Ziua fiicei lui Cantemir a cintat Mozart. Politicienilor noştri de asta le este greu sa -l înţeleagă pe Cantemir , pentru ca mai mult ca sigur nici de Mozart nu au auzit. Cantemir e principele cel mai învăţat din ultimul mileniului si el ar putea fi un model, un antemergator.

Sunt peste 1316 documte din care nu am adus in fata decit  vreo 100. Doar Voltaire  i-a scris saptaminal lui Antioh Cantemir. Dar de ce ne-ar interesa asta in perspectiva culturala?”,  a declarat Constantin Barbu incercind sa avertizeze asupra dezinteresului care planeaza in cultura romaneasca.

Proiectul “Dimitrie Cantemir“ la Bruxelles se realizeaza exclusiv prin fonduri private. Fundatia Paul Tudor este cea care a suportat in mare parte aceste costuri de editare.

“Am băgat mina in buzunarul firmei (BESTA GROUP)  si am finanţat proiectul Cantemir. Am plătit  la arhive, avioane, hoteluri. Nu am reuşit sa atrag prea mulţi  finantatori si am apelat la Rotary ca sa finalizam si executia unei  statui care va fi dusă in Parlamentul European. Ministerul culturii de  citeva luni nu a dat nici un răspuns. Va trebui sa mai bagam mina in  buzunar ca sa facem ce a promis BNR si nu s-a ţinut de cuvint, adica acea medalie de aur “ a declarat Paul Tudor.

Anca Manea – Asistent Guvernator District Rotary 2241 Romania si Republica Moldova si Presedinte Rotary Club Bucuresti Atheneum a subliniat importanta personalitatii lui Dimitrie Cantemir si de ce organizatia pe care o reprezinta a ales sa sprijine acest proiect.

“Cantemir este o personalitate multiculturala iar in anul in care tema Rotary International este – activi in comunitati, apropiem continente – am decis ca impreuna cu Rotary Club Bucuresti si Rotary Club Bucuresti Continental sa sprijinim acest proiect. ”

Pentru a sublinia faptul ca autoritatile romane au fost total absente la acest eveniment Florin Rotaru directorul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti , participant la eveniment a declarat:

“ Cantemir este asumat de turci  la Istanbul pentru ca acolo orasul e Capitala Europeana. S-a  lansat un chia un CD cu muzica lui Cantemir. Europa îl percepe mai mult  apartinibd culturii turce. Rusii si-l asuma si ei pentru ca a fost  principalul consilier al lui Petru cel Mare. Acest proiect vrea sa  recupereze 100 si ceva de ani de intirziere in cultura Europeana. Este  si o provocare a lumii politice europene. Opera lui Cantemir e mai  cunoscuta in străinătate decit in România . Acest proiect îl aduce  îl lumea politica Europeana care sigur nu îl cunoaşte. Se va aduce  la Bruxelles o glorie a României si a lui Cantemir si se va împlini un  proiect politic si cultural . Ar fi fost un proiect cultural al  statului roman , este insa un proiect privat demn.”, a conchis Florin Rotaru.

Bustul lui Dimitrie Cantemir este realizat de artistul plastic de Gh. Tanase sub indrumarea lui Marcel Guguianu si valoreaza in jur de 7.000 de euro, suma sponsorizata de Clubul Rotary Bucuresti Atheneum. Clubul Rotary Bucuresti Atheneum impreuna cu partenerii au contribuit si cu aproximativ 4.000 de euro la Editarea manuscriselor lui Cantemir, volumele fiind publicate sub egida Editurii Revers din Craiova.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s