Parlamentul European l-a celebrat pe marele cărturar Dimitrie Cantemir

Parlamentul European l-a celebrat pe marele cărturar Dimitrie Cantemir la 300 de ani de la urcarea sa pe tronul Moldovei (1710-1711), o iniţiativă a europarlamentarilor liberali românişi Cristian Buşoi. Timp de câteva ore, importante personalităţi ale culturii româneşti şi oameni politici au elogiat multiplele valenţe ale personalităţii lui Dimitrie Cantemir: cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor şi om politic, toate acestea reunite sub titlul generic al manifestării: Dimitrie Cantemir: Homo Europaeus. Printre invitaţii de marcă ai manifestării s-au numărat marele critic literar Eugen Simion, dramaturgul, prozatorul şi eseistul Virgil Tănase, filosoful Constantin Barbu, istoricul Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române şi poetul moldovean Nicolae Dabija.

Cantemir_homo_europaeus_norica_nicolai_bruxelles_seminar

Punctul culminant al evenimentului a fost dezvelirea unui bust al marelui cărturar Dimitrie Cantemir în incinta Parlamentului European.

Pe rând, politicienii şi oamenii de cultură prezenţi la această manifestare au evocat personalitatea marelui om de cultură român.

Norica Nicolai

“De obicei politicienii obişnuiesc să vorbească mult la astfel de evenimente. O sa înfrângem acest obicei şi o să vorbim foarte puţin. Tot ce doresc să vă spun este că ne faceţi o mare onoare că sunteţi alături de noi în acest demers românesc de sărbătorire a uneia dintre marile personalităţi ale culturii şi spiritualităţii româneşti şi nu numai. A unui mare om de stat, a unui mare om politic. Este o bucurie pentru noi că în preajma zilei naţionale a României putem, prin dumneavoastră, să prezentăm şi să comemorăm o personalitate despre care contemporanii vorbeau la modul elogios. Nu este nevoie să-l amintesc pe Leibniz, nu este nevoie să-l amintesc pe Voltaire, care se exprimau de o manieră elogioasă la adresa lui Cantemir. Important este, la 300 de ani, Cantemir se întoarce acasă şi se întoarce acasă în Parlamentul European, simbolul unităţii noastre de civilizaţie, de cultură şi de aspiraţie”. 

Cristian Buşoi

“Este într-adevăr o mare onoare pentru mine să pot face parte din această adunare şi să fiu printre organizatorii acestui eveniment. Uniunea Europeană nu înseamnă doar liberal circulaţie a persoanelor, a bunurilor, piaţa internă, sau moneda unică. Uniunea Europeană înseamnă şi un spaţiu cultural european comun. Şi dacă Uniunea Europeană este unică în lume prin faptul că 27 de state membre au decis să contruiască această arhitectură instituţională, cu Parlamentul European, cu Consiliu, cu Comisia Europeană şi alte instituţii care nu se regăsesc pe niciun alt continent, Uniunea Europeană mai este unică pe mapamond şi datorită istoriei sale bogate şi datorită moştenirii culturale”.

Eugen Simion

“N-am venit aici să vorbim prea mult despre Cantemir, căci noi ştim cine este, părerea noastră că este încă un mare necunoscut în Occident. Pentru noi Cantemir în momentul de faţă este încă un proiect, este încă un subiect. Şi sunt foarte bucuros că am auzit şi anume că arhivele ruseşti s-au deschis şi că, în momentul de faţă, românii au acces la aceste arhive. Academia Română îşi propune, aşa cu ne-am înţeles cu domnul academician Dan Berindei şi cu domnul academician Marius Sava, ca în viitorul foarte apropiat Academia Română să deschidă un proiect, proiectul de a publica, în fine, odată, opera integrală a lui Cantemir”.

http://noricanicolai.ro/index.php/yet-another-article-archive/60-parlamentul-european-l-a-celebrat-pe-marele-carturar-dimitrie-cantemir