Discursul Presedintelui FIDC, Paul Tudor la aniversarea TMK ARTROM

Domnule Prim-ministru

Domnule Presedinte,

Domnilor Directori,

Doamnelor si Domnilor,

Este o onoare deosebită si este o bucurie aparte să vă prezint Integrala manuscriselor Cantemir, din care am tipărit, în doi ani si jumătate, primele 25 de volume.

Se stie că, în peste 100 de ani de eforturi stiintifice, Societatea Academică Română si Academia

Română nu au reusit să treacă de volumul IX. Arheologul Grigore Tocilescu, în anul 1878 (deci după războiul ruso-româno-turc si obtinerea independentei României), cu ajutor financiar din partea Academiei Române si cu aprobarea Tarului Marii Rusii, a făcut primele investigatii asupra manuscriselor si documentelor rămase de la Cantemir.

Tocilescu a copiat sute de pagini din manuscrisele lui Cantemir, dar lipsa noastră de hărnicie stiintifică n-a reusit să tipărească nici măcar ce-a transcris Tocilescu.

În toamna anului 2008, Excelenta Sa Alexander Churilin, ambasadorul Federatiei Ruse în România, s-a aflat, în chip fericit, la Craiova, ca laureat al Academiei Internationale „Mihai Eminescu”. Cu acest prilej memorabil, Constantin Barbu, coordonatorul editiei Integrala manuscriselor Cantemir,   l-a rugat pe ambasadorul Federatiei Ruse să-l ajute să obtină scanarea tuturor manuscriselor si documentelor Cantemir aflate în Rusia. În primăvara anului 2009 ambasadorul Churilin i-a transmis, într-o scrisoare, vestea că autoritătile de la Moscova sustin  acest proiect. Trebuie să apăsăm pe cuvântul că Integrala manuscriselor Cantemir este cel mai teribil proiect cultural pe care România îl putea aduce acasă. Este tezaurul cultural românesc cel mai de pret pe care România îl are în lume.

S-a întâmplat ca Ion Deaconescu să fie un bun prieten comun, care m-a convins să finantez acest extraordinar proiect. Si astfel, Constantin Barbu, Ion Deaconescu si cu mine am demarat acest dificil si splendid proiect.

Excelentele voastre,

Dacă am privi un singur volum, cel în care se află Hronicul vechimii a Romano-Moldo-Vlahilor, si l-am vedea în fata ochilor, am putea spune cu certitudine: aceasta este cartea fundamentală a poporului român si, ipotetic, dacă România ar dispărea, această Mare Carte ar reface din nou Tara.

Editorii intentionează să tipărească toate manuscrisele si documentele Cantemir din Rusia. Si din celelalte zece tări unde se mai află manuscrise Cantemir. Să nu uităm că în România nu se află decât câteva zeci de pagini originale (iar 29 de pagini sunt, de fapt, tot din Rusia).

Cele mai mari tări ale lumii adăpostesc manuscrise Cantemir. Si amintim: Rusia, SUA, Vatican/Italia, Germania, Franta, Anglia. Editorii doresc să le tipărească pe toate si toate cele 12 tări unde se află manuscrise Cantemir să aibă întregul tezaur Cantemir.

Dar anul trecut, în Arhivele Străvechi ale Imperiului Rus, ni s-au arătat cele 76 de lăzi cu manuscrise, corespondentă, documente Cantemir, din care am si tipărit prima Ladă. Este de datoria statului Român să ne ajute urgent să putem scana color si tipări în editie de lux această comoară Cantemir, de care se vor bucura câteva mari culturi ale planetei.

Excelentele voastre,

Stim cu totii extraordinara prietenie dintre vestitul Tar al tuturor Rusiilor, Petru I, si Dimitrie Cantemir, tinut în mare stimă si onorat cu toată spita sa mostenitoare. Nu vreau să uităm că Petru I l-a făcut print pe Dimitrie Cantemir si, tot printi, pe fiii săi, i-a dăruit mosiile pierdute si palate. Si-a tinut cuvântul dat, asa cum a semnat diploma de la Lutk.

În altă parte a lumii, sultanul Ahmed al III-lea l-a decapitat pe martirul Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei cinci fii ai săi.

Editia Integrala manuscriselor Cantemir vrem să fie văzută ca un dar si ca o multumire pentru bunăvointa strălucită a celor ce conduc destinul Federatiei Ruse, fiindcă ni s-a îngăduit scanarea acestui tezaur inestimabil.

În limba română cuvântul “multumesc” înseamnă “La multi ani”!

Stim că marea dumneavoastră firmă TMK împlineste 10 ani de existentă în România, tot atât cât împlineste si filiala din Chicago. Dacă ne este permis, venim cu o idee: aici, în Slatina, marele sculptor Constantin Brâncusi a trăit vreo doi ani. Destinul face ca ultima sa dorintă si ultimul său proiect ar fi fost să ridice la Chicago o Coloană a infinitului de 112 m, din otel. Planurile lui Brâncusi le avem. Otel există.

La multi ani!