Primele 25 de volume din “Integrala Manuscriselor Dimitrie Cantemir” donate Bibliotecii Academiei Române

Primele 25 de volume din “Integrala Manuscriselor Dimitrie Cantemir”, un proiect coordonat de profesorul Constantin Barbu şi realizat cu aprobarea lui Vladimir Putin, vor fi donate, joi, Bibliotecii Academiei Române, de către Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

În chip fericit, primul manuscris pe care l-am ţinut în mână la Moscova a fost chiar “Sacro-Sanctae Scientiae indepingibillis Imago”. Manuscrisul se păstrează la Biblioteca de Stat din Moscova (venind de la Lavra Serghei), în condiţii absolut excepţionale, aproape că simţi mirosul aurului cu care Cantemir şi-a ornat cartea şi tăria purpu

rei cu care a scris titlul capitolelor. Îmi amintesc şi acum intervenţia telefonică extrem de fermă a excelenţei sale Alexander Churilin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti: numai aşa mi s-a adus manuscrisul original. Toţi cei prezenţi ne-am “imortalizat” cu celebrul manuscris. Alături de noi, Paul Tudor şi Ion Deaconescu, s-au aşezat şi câţiva bibliotecari moscoviţi, care au înţeles din bucuria noastră că manuscrisul lui Cantemir are o importanţă “indepingibilă”, ca să folosesc un cuvânt din vocabularul principelui.