Ambasada Federatiei Ruse doneaza Integrala Cantemir Bibliotecii Academiei Romane

Ieri, în sala „Theodor Pallady“ a avut loc o ceremonie în cadrul căreia Bibliotecii Academiei Române  i-a fost donată Integrala manuscriselor lui Dimitrie Cantemir (25 de volume) de către Ambasada Federației Ruse la București.

Editorii monumentalei lucrări sunt Institutul Internațional de Studii Cantemiriene al Universității Creștine Dimitrie Cantemir, Fundația Culturală „Tudor“ și Fundația Europeană „Mihai Eminescu“. Proiectul a fost coordonat de profesorul Constantin Barbu, cu aprobarea lui Vladimir Putin.

În deschidere, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române a subliniat că această donație are valoarea  unei strângeri de mână între cele două țări,  întărind relațiile dintre ele câtă vreme cultura stabilește punți între popoare, iar Cantemir este  o personalitate de excepție atât pentru România cât și pentru Rusia. Accentuând, la rându-i, valoarea operei cantemiriene și necesitatea ca relațiile culturale să se dezvolte și în viitor,  ambasadorul Rusiei E.S. Oleg Sergheevici Malginov, a spus că  Integrala manuscri­selor cantemiriene a fost dăruită lui Putin și Medvedev. Excelența Sa transmis  scrisori de mulțumire din partea lui Vladimir Putin principalilor realizatori – Constantin Barbu și Tudor Paul. Importanța multidimensională de tip renascentist a personalității lui Dimitrie Cantemir,    a fost sintetic prezentată și în alocuțiunile rostite de acad. Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române și acad.

Florin Filip, director general al Bibliotecii Academiei Române, care a și anunțat că aceste manuscrise vor putea fi curând consultate pe site-ul Bibliotecii Academiei Române.  Mai multe despre acest proiect de importanță națională au aflat de la  Ion Diaconescu și Constantin Barbu. Într-un interviu acordat agenției Mediafax, prof. Constantin Barbu afirmă că în următoarele trei volume va fi prezentat protocolul de primire a Domnitorului – cărturar în Academia de la Berlin.
Cu acest prilej a fost vernisată expoziția „Dimitrie Cantemir – un cărturar renas­centist“.

Rudi Vania