Clubul Rotary Bucuresti Atheneum a lansat Proiectul „Dimitrie Cantemir”

“In urma cu aproape 4 ani, la initiativa colegului nostru Paul Tudor, Clubul Rotary Bucuresti Atheneum a lansat Proiectul „Dimitrie Cantemir” al carui obiectiv a fost celebrarea, printr-o serie de actiuni si manifestari interne si internationale, a implinirii a 300 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a Principelui Dimitrie Cantemir, carturar, enciclopedist, istoric, lingvist, filozof, muzicolog si scriitor, personalitate fascinanta si marcanta a culturii europene. Anul 2010 a fost Anul UNESCO Cantemir.

Prima actiune in cadrul Proiectului „Dimitrie Cantemir” a constat in publicarea primei editii (12 volume) a „Integralei Manuscriselor Cantemir” lansata in Parlamentul European in cadrul Seminarului International „CANTEMIR, HOMO EUROPAEUS”, Bruxelles 2010, la care au participat personalitati de marca, academicieni, istorici, filozofi si scriitori din Romania si din strainatate, europarlamentari romani. Actiunea a fost sustinuta financiar in principal de Clubul Rotary Bucuresti Atheneum si de Cluburile Bucuresti si Continental din Capitala.

„Integrala Manuscriselor Cantemir” este o lucrare monumentala coordonata de filozoful Constantin Barbu si cuprinde manuscrisele lui Dimitrie Cantemir aflate in principal in Federatia Rusa. Aducerea manuscriselor Cantemir in Romania (in format electronic) este meritul principal al Fundatiei Internationale Dimitrie Cantemir, condusa de colegul nostru Paul Tudor.

A doua actiune a fost „Statuia lui Cantemir la Bruxelles”, bustul din broz al carturarului Cantemir fiind dezvelit de drapelul Romaniei in data de 30.11.2010, in incinta Parlamentului Euroapean, in cadrul Seminarului International „CANTEMIR, HOMO EUROPAEUS”.

Bustului lui Dimitrie Cantemir a fost realizat de sculptorul Gheorghe Tanase si a fost sustinut financiar de Rotary Club Bucuresti Atheneum. Acest bust trebuia sa fie amplasat intr-una dintre salile Parlamentului European.

Din pacate greutatea bustului si a soclului a depsit normele admisibile (kg/mp) ale cladirii si am hotarat sa amplasam statuia intr-un loc public in Bruxelles.

Dupa patru ani de demersuri cu autoritatile belgiene, in urma eforturilor facute de Fundatia Internationala Dimitrie Cantemir, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Belgia, putem sa va informam cu mare bucurie ca, Primaria Comunei Anderlecht din Bruxelles a aprobat instalarea bustului marelui carturar si om politic roman in Square Egide Rombaux, un spatiu verde deosebit de vizibil situat intr-o zona rezidentiala cu multe cladiri administrative din aceast sector al capitalei belgiene.

Festivitatea de dezvelire a statuii va avea loc pe data de 21.10.2014 cu participarea oficialitatilor Primariei Anderlecht si a unor inalti demnitari romani, a rotarienilor romani si belgieni.”

 

Cu prietenie rotariana

Dan Ghitescu Presedinte

Rotary Club Bucuresti Atheneum

Rotary Club Atheneum

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s