Bine ai venit in Europa Domnule Cantemir!

In data de 21 octombrie 2014, in cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurate în Square Egide Rombaux din Anderlecht – Bruxelles, in prezenta Ministrului de Externe al Romaniei Dl Titus Corlatean, a Primarului Comunei Anderlecht Dl Eric Tomas, a Ambasadorului Romaniei la Bruxelles Dl Stefan Tinca si a unui grup numeros de rotarieni romani si belgieni, a fost dezvelit bustul lui Dimitrie Cantemir – principe, scriitor si savant roman.

Statuia lui Dimitrie Cantemir din Bruxelles, proiect cultural rotarian, a fost daruita Comunei Anderlecht de catre Rotary Club Bucharest Atheneum. 

În alocuţiunea sa, ministrul Titus Corlăţean a menţionat importanţa acestui eveniment pentru relaţia bilaterală. „Realizarea acestui proiect demonstrează, încă o dată excelenţa relaţiilor dintre România şi Belgia. Amplasarea bustului lui Dimitrie Cantemir pe teritoriul Anderlecht-ului va consolida relaţiile de prietenie şi cooperare dintre ţările noastre”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

Totodată, oficialul român a remarcat semnificaţia specială a proiectelor de acest gen, centrate pe o personalitate relevantă pentru spaţiul comun european, un spațiu al unităţii în diversitate, purtător al unor îndelungate tradiţii culturale.

Ministrul Corlăţean a evocat contribuţia umanistului român, „o conştiinţă europeană avant la lettre”, la cunoaşterea reciprocă şi la dialogul de idei dintre Orient şi Occident.

La ceremonie au mai participat Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, Ambasadorul Turciei în Belgia, reprezentanţi ai autorităţilor belgiene federale și regionale, ai cluburilor Rotary din Bucureşti şi Bruxelles şi membri ai comunităţii româneşti din Bruxelles care au contribuit la reuşita acestui proiect cu o simbolistică specială.

Eveniment cultural european de exceptie: prima statuie romaneasca in Capitala Europei

Iata-ne impreuna astazi 21 Oct 2014, aici in Square Egide Rombaux, din Anderlecht, sa dezvelim de tricolorul romanesc si de tricolorul belgian Statuia Carturarului Dimitrie Cantemir.

Traim bucuria unui eveniment cultural european de exceptie realizat de Rotary Club Bucuresti Atheneum in parteneriat cu Ambasada Romaniei din Belgia, proiect initiat in 2010, anul UNESCO Cantemir” a declarat coordonatorul proiectului Paul Tudor, Presedinte al Fundatiei Internationale Dimitrie Cantemir si membru al Rotary Club Bucuresti Atheneum.

Bustul Cantemir a fost pentru prima data dezvelit in 2010, in Parlamentul European, in cadrul seminarului “Cantemir, Homo – Europaeus” – eveniment organizat sub patronajul Academiei Romane si al Parlamentului European, personal al Doamnei Norica Nicolai, Europarlamentar.

Avem prima statuie a unei personalități românești în Bruxelles! Bustul lui Dimitrie Cantemir, realizat de sculptorul Gheorghe Tănase, este amplasat de astăzi în Square Egide Rombaux din cartierul Anderlecht. 

Este un proiect pe care l-am susținut de la începuturile sale, din 2010, și care după multe eforturi a ajuns să fie realitate. Dimitrie Cantemir are locul său în inima Europei, acolo unde merită din plin! 

Mulțumiri Ambasadei României din Belgia pentru eforturile diplomatice depuse de-a lungul anilor pe lângă autoritățile locale bruxelleze și, de asemenea, tuturor celor ce au contribuit la acest proiect, pentru simplul motiv că au vrut să demonstreze lumii că românii sunt, încă de la începuturi, profund europen, a declarat Doamna Norica Nicolai, Europarlamentar.

IMG_2644
Sculptorul Gheorghe Tanase

Marele absent al acestui eveniment a fost scriitorul si filozoful Constantin Barbu, initiatorul proiectelor Integrala Manuscriselor Cantemir si Statuia lui Cantemir la Bruxelles.

Constantin Barbu

Aduc multumiri tuturor institutiilor si persoanelor care au facut posibil acest eveniment: 

-Primariei Anderlecht, pentru gestul generos de a-l primi pe Cantemir in Bruxelles; 

-Ministerului de Externe si Ambasadei Romaniei din Belgia, pentru demersurile oficiale intreprinse; 

-Doamnei Norica Nicolai, Europarlamentar, pentru sustinerea intregului Proiect Cantemir; 

-Domnului Gheorghe Tanase, pentru maretia operei realizate; 

-Domnului Constantin Barbu, pentru idea geniala de a promova in lume opera si personalitatea lui Dimitrie Cantemir; 

-Rotary Club Bucuresti Atheneum, pentru finantarea Proiectelor Integrala Manuscriselor Cantemir si Statuia Cantemir la Bruxelles.

“Bine ai venit in Europa Domnule Cantemir!” 

a rostit in incheiere Paul Tudor, Presedinte, Fundatia Internationala Dimitrie Cantemir si Membru al Rotary Club Bucuresti Atheneum.cropped-img_4244.jpg

532bb2f149979cbcd746e0dd1443de0c