Bruxelles MAE: Dezvelirea oficială a bustului savantului român Dimitrie Cantemir la Bruxelles în prezenţa ministrului afacerilor externe al României

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a dezvelit astăzi, 21 octombrie 2014, la Bruxelles, bustul savantului Dimitrie Cantemir în cadrul ceremoniei oficiale desfăşurate în Square Egide Rombaux din Anderlecht – Bruxelles.

În alocuţiunea sa, ministrul Titus Corlăţean a menţionat importanţa acestui eveniment pentru relaţia bilaterală. „Realizarea acestui proiect demonstrează, încă o dată excelenţa relaţiilor dintre România şi Belgia. Amplasarea bustului lui Dimitrie Cantemir pe teritoriul Anderlecht-ului va consolida relaţiile de prietenie şi cooperare dintre ţările noastre”, a subliniat şeful diplomaţiei române. Totodată, oficialul român a remarcat semnificaţia specială a proiectelor de acest gen, centrate pe o personalitate relevantă pentru spaţiul comun european, un spațiu al unităţii în diversitate,  purtător al unor îndelungate tradiţii culturale. Ministrul Corlăţean a evocat  contribuţia umanistului român, „o conştiinţă europeană avant la lettre”, la cunoaşterea reciprocă şi la dialogul de idei dintre Orient şi Occident.

La ceremonie au luat parte primarul comunei Anderlecht, domnul Eric Thomas, Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, Ambasadorul Turciei în Belgia, alături de Ambasadorul României şi de reprezentanţi ai autorităţilor belgiene federale și regionale, ai cluburilor Rotary din Bucureşti şi Bruxelles şi de membri ai comunităţii româneşti din Bruxelles care au contribuit la reuşita acestui proiect cu o simbolistică specială.

Bustul în bronz este opera sculptorului român Gheorghe Tănase şi a fost donat comunei Anderlecht de către Clubul Rotary Atheneum din Bucureşti, în urma demersurilor susţinute ale Ambasadei României pentru a face mai bine cunoscută personalitatea lui Dimitrie Cantemir în Belgia. 

http://bruxelles.mae.ro/local-news/751