Memorabil eveniment cultural româno-german la Academia din Berlin (I)

În ziua de 13 aprilie 2015, la Academia din Berlin, s-a desfășurat un memorabil eveniment cultural româno-german: – Sărbătorirea tricentenarului primirii lui Cantemir în Academia Germană – Donația Integralei Manuscriselor Cantemir (volumele 1-75) – Donația Arhivei Eminescu (volumele 1-30) – Simpozionul Eminescu – Donația lucrării Alexandru Ioan Cuza. Fondatorul statului român modern (ediție Bogdan Gh. Cuza)

paul-tudor-professor-shtock-berlin-akademie-cantemirpaul-tudor-professor-shtock-berlin-akademie-cantemir
Ceremonia, simpozionul și donațiile au avut loc în prezența eminentului și generosului Președinte al Academiei Germane, domnul prof. dr. DHC Günter Stock. Din partea Academiei Germane au asistat doamna doctor Karin Elisabeth Becker, asistenta personală a Președintelui Academiei și referent pentru relații internaționale, doamna doctor Vera Enke, director al Arhivelor Academiei. Partea română a fost reprezentată de Președintele Fundației Internaționale Dimitrie Cantemir, domnul Paul Tudor, de Președintele Academiei Internaționale Mihai Eminescu, prof. univ. dr. Ion Deaconescu, de doctor Bogdan Gh. Cuza, strănepotul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și de Constantin Barbu, editorul Integralei Manuscriselor Cantemir și al Arhivei Eminescu.

paul-tudor-professor-shtock-berlin-akademie-cantemir

Cuvântul de deschidere l-a avut profesorul Günter Stock, Președintele Academiei Germane și Președintele Uniunii Academiilor Europene, care a vorbit despre importanța mansucriselor lui Cantemir pentru Academia Germană și pentru Europa secolului său și despre geniul lui Eminescu, fost student al Universității Humboldt unde i-a avut dascăli pe câțiva mari academicieni germani. Paul Tudor a înmânat volumele cuprinzând Hronicul vechimii a româno-moldo-vlahilor și Hronica românilor. Constantin Barbu a înmânat volumele Incrementorum et Decrementorum Aulae Othmannicae și Descriptio Moldaviae. Hronicul vechimii a româno-moldo-vlahilor, Incrementorum et Decrementorum Aulae Othmannicae și Descriptio Moldaviae sunt cele trei lucrări pe care Cantemir le-a scris la cererea nobilă a Academiei din Berlin. Hronica românilor este copia Hronicului care trebuia să ajungă acum 300 de ani în Berlin. Aceste manuscrise au ajuns abia după 300 de ani în posesia Arhivelor Academiei din Berlin, grație eforturilor personale ale lui Bogdan Cuza, Paul Tudor, Ion Deaconescu și Constantin Barbu. Inubliabilă este munca tehnică și artistică incomparabilă depusă de Editura Revers. Constantin Barbu i-a oferit profesorului Günter Stock Medalia Eminescu, din partea Fundației Internaționale Dimitrie Cantemir. Ion Deaconescu (Președintele Academiei Internaționale Mihai Eminescu) și Constantin Barbu (Președinte executiv al Academiei Internaționale Mihai Eminescu) au conferit Președintelui Academiei Germane, domnul prof. univ. dr. DHC Günter Stock, titlul de Membru de Onoare al Academiei Internaționale Mihai Eminescu. Bogdan Cuza a conferențiat despre Fondatorul statului român modern, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Ion Deaconescu a conferențiat despre Eminescu și Cioran. Constantin Barbu a conferențiat despre Cine este Eminescu pentru Germania? Donațiile noastre, Integrala Manuscriselor Cantemir și Arhiva Eminescu, vor constitui în viitor Secțiunea română din Biblioteca Arhivelor Academiei Germane.  paul-tudor-professor-shtock-berlin-akademie-cantemir paul-tudor-professor-shtock-berlin-akademie-cantemir

Academia din Berlin_Dimitrie_Cantemir