Istoria unei statui

on

Dimitrie CANTEMIR – Istoria unei statui

Se implinesc 5 ani de la dezvelirea statuii carturarului Dimitrie Cantemir– principe, scriitor si savant roman – în Square Egide Rombaux din Bruxelles (21 Oct 210).

Am avut placerea sa inmanez Primarului Comunei Anderlecht Dl Eric Tomas documentul de donatie a statuii.

Autorul bustului este cunoscutul sculptor  Gheorghe Tanase.

Proiectul a fost sponsorizat de Rotary Club Atheneum Bucuresti.

Visul scriitorului Constantin Barbu de a-l duce pe Dimitrie Cantemir in inima Europei a devenit realitate dupa 4 ani de lupta, de loby, de cereri, de interventii. Am reusit.

Bustul ar fi trebuit sa ramana in Parlamentul European incepand cu 30.11.2010, data la care fost dezvelit in cadrul unui eveniment cultural de exceptie – Cantemir Homo Europaeus

Surpriza a venit dupa doua zile cand am fost chemati sa ne luam statuia din Parlamentul European pentru ca greutatea ei ar depasi normele tehnice ale constructiei.

Ceva s-a intamplat, este foarte clar. Cuiva nu i-a placut demersul nostru. A fost inventat un pretext ieftin, iar noi a trebuit sa ne luam statuia pe care am depozitat-o intr-o curte in Bruxelles.  

Nu ne-am lasat invinsi. Am luptat cu autoritatile belgiene, am facut numeroase demesuri cu Ambasada Romaniei din Bruxelles, a Belgiei in Bucuresti, am apelat europarlamentari romani, am facut tot ce am putut noi (niste romani!) pentru ca in ziua de 21 octombrie 2014, dupa 300 de ani de la primirea savantului Dimitrie Cantemir in Academia din Berlin, statuia sa fie amplasata in Bruxelles,  intr-o frumoasa piata din Comuna Anderlecht.

Bine ai venit in Europa Domnule Cantemir!

— Paul Tudor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s