Marele Proiect – P.T.

Paul Tudor Presedintele Fundatiei Dimitrie Cantemir
Paul Tudor
Presedintele Fundatiei Dimitrie Cantemir

MARELE PROIECT DIMITRIE CANTEMIR

Cantemir este considerat, în istoria culturală şi politică a Europei, personalitatea cea mai importantă a secolului al XVIII-lea.

Beizadea turcească, domn al Moldovei, cneaz rus, principe al Imperiului Roman, Cantemir era un nume celebru la Poarta Otomană şi mai târziu, în Imperiul Ţarist şi în cel Habsburgic, bucurându-se de înalte onoruri, fiind apreciat de învăţaţii fanarioţi ca şi de savanţi precum Leibniz, Voltaire, Ieremia Cacavelas, fiind ales membru al Academiei din Berlin la 14 iulie 1714.

Gânditor plurivalent, Cantemir a scris în rusă, greacă, latină, turcă, arabă, persană, română, manuscrisele sale fiind împrăştiate în 12 ţări, cele mai numeroase regăsindu-se în arhivele din Rusia.

În Istoria literaturii române de la origini până-n prezent, George Călinescu îl caracterizează astfel pe Cantemir: luminat, ,,Voievod ambiţios şi blazat, om de lume şi ascet de bibliotecă, intrigant şi solitar, mânuitor de oameni şi mizantrop, iubitor de Moldova lui după care tânjeşte, academician berlinez, prinţ rus, cronicar roman, cunoscător al tuturor plăcerilor pe care le poate da lumea, Dimitrie Cantemir este Lorenzo de Medici al nostru”.

În toamna anului 2008, Excelenta Sa Alexander Churilin, ambasadorul Federatiei Ruse în România, s-a aflat, în chip fericit, la Craiova, ca laureat al Academiei Internationale „Mihai Eminescu”. Cu acest prilej memorabil, Constantin Barbu, coordonatorul editiei Integrala manuscriselor Cantemir,   l-a rugat pe ambasadorul Federatiei Ruse să-l ajute să obtină scanarea tuturor manuscriselor si documentelor Cantemir aflate în Rusia. În primăvara anului 2009 ambasadorul Churilin i-a transmis, într-o scrisoare, vestea că autoritătile de la Moscova sustin  acest proiect. Trebuie să apăsăm pe cuvântul că Integrala manuscriselor Cantemir este cel mai teribil proiect cultural pe care România îl putea aduce acasă. Este tezaurul cultural românesc cel mai de pret pe care România îl are în lume.

S-a întâmplat ca Ion Deaconescu să fie un bun prieten comun, care m-a convins să finantez acest extraordinar proiect. Si astfel, Constantin Barbu, Ion Deaconescu si cu mine am demarat acest dificil si splendid proiect. Am început materializarea Marelui Proiect Cantemir prin publicarea, până-n prezent, a 40 de volume, pe carton de 135 de grame/cmp, format A4, cotor cusut, copertă caşerată şi plastifiată, ce înseamnă peste 30.000 de pagini.

După 300 de ani de la plecarea lui în Rusia, în baza autorizaţiei înaltelor autoritaţi de la Moscova, am identificat şi facsimilat pagini din manuscrisele lui Cantemir, majoritatea conservate în Arhiva Ministerului de Externe şi-n Arhiva Actelor Străvechi, fiind vorba de descoperirea unui adevărat tezaur de gândire şi simţire românească, dar şi universală. Sunt manuscrise nepreţuite, unele inedite, altele considerate pierdute ori distruse, la care se adaugă mii de documente privind istoria Moldovei, a Ţării Româneşti, a Rusiei, a Turciei etc., scrisori, acte oficiale şi administrative, de proprietate, cereri către Ţarul Petru cel Mare şi membrii Senatului. Este o comoară nepreţuită care, făcută publica, poate schimba istoria întregii Europe.

Puţine neamuri se pot mândri că au avut o personalitate complexă ca Dimitrie Cantemir. Opera sa recuperată, vizând istoria naţională şi europeană, cultura, politica, diplomaţia, arta se constituie într-un nou mod de a fi, într-o nouă existenţă, întrucât totul trebuie reevaluat, iar spiritualitatea românească urmând să devină un important contributor la civilizaţia europeană.

Paul Tudor,

Presedinte